Czym jest Chirashi-zushi?
Japońska kuchnia oferuje wiele rozmaitych potraw. Najpopularniejsze to oczywiście sushi, ramen oraz tempura, które warto choć raz spróbować. Specjałem kucharzy z Kraju Kwitnącej Wiśni jest także chirashi-zushi, czyli kolorowa miska. Sprawdź, czym charakteryzuje się to danie, co możesz w nim znaleźć oraz gdzie najlepiej skosztować tej tradycyjnej potrawy.
Niecodzienne sushi
Proces tworzenia rolek jest bardzo czasochłonny, dlatego Japończycy wymyślili szybszą wersję tej potrawy. Chirashi-zushi to nic innego jak rozsypane sushi. W Kraju Kwitnącej Wiśni najczęściej podaje się je z okazji szczególnych uroczystości, festiwali czy innych ważnych wydarzeń. W zależności od regionu danie może różnić się dodatkiem aromatycznych składników, a także nazwą. Najpopularniejsze są Bara Sushi, Bara Chirashi albo Gomoku Sushi.
Podawane jest w miseczce lub drewnianym pudełku. Charakteryzuje się wyrazistą barwnością. Podstawą dania jest ryż doprawiony octem. Na nim porozrzucane są składnik charakterystyczne dla rolek, czyli kawałki ryb, owoce morza, grzyby, temagoyaki, czyli japoński omlet, tofu, warzywa oraz owoce. Największą zaletą potrawy jest jej uniwersalność. Dobór dodatków można dostosować do własnego podniebienia, a przez to uzyskać zupełnie inny, wyjątkowy smak.
Gdzie najlepiej spróbować Chirashi?
Doskonałe propozycje Chirashi proponuje restauracja wegetariańska Youmiko. W tej wersji nie znajdziesz ryby i owoców morza, przez co będzie idealna dla osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych oraz tych, którzy nie przepadają za tymi składnikami albo po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Kompozycje zależą od kreatywności doświadczonych sushi masterów oraz dostępności świeżych składników, takich jak różnego rodzaju warzywa, owoce czy tofu. Kucharze uwzględnią również Twoje alergie pokarmowe i przygotują wyjątkowe Chirashi specjalnie dla Ciebie.
Co jeszcze warto spróbować oprócz Chirashi?
W Youmiko możesz również skosztować sushi wegetariańskie. Każda rolka przyniesie niesamowite doznania smakowe i sprawi, że będziesz chciał częściej tam wracać. W menu znajdziesz pyszne nigiri, temari, hosomaki, futomaki, uramaki, torciki, które możesz zamówić w zestawie albo na sztuki. Dostępny jest także wyjątkowy ramen, przygotowywane na bazie autorskiego tare, bulionu gotowanego na dashi i sezonowymi dodatkami oraz lekko pikantny Kimchi ramen z domowym kimchi.
Wyjście na sushi to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi oraz na randkę. Oprócz tradycyjnego sushi w menu znajdziesz inne ciekawe propozycje, na przykład Chirashi-zushi. Nie bój się kosztować nowych smaków. Wybierz się do restauracji Youmiko i daj się zaskoczyć przepysznymi, wegetariańskimi specjałami.